Publisert

Hva er oljemaling?

Bilde: Van Gogh Oljemaling.

Oljemaling er oljebasert maling laget av knuste fargepigmenter og oljer, som f.eks linolje, fyllstoff og tørkestoff. Denne har svært lang tørketid. Ved å tilsette terpentin, forkorter man tørketiden.

Hvordan bruker man oljemaling?

Malingen kan brukes direkte fra tuben eller blandes med andre farger på en palett. Før man påfører med en pensel på lerretet, må lerretet grunnes med en gesso (grunning). Dette for at maleriet skal vare lengst mulig og ikke flasse av.
Den lange tørketiden gjør at man kan jobbe lenge med fargene (i motsetning til akrylmaling som tørker fort). Oljemaling kan legges lag på lag for å lage dybde. Husk å lufte godt da malingen ikke er luktfri. Tørketiden er svært lang, ca 6-12 måneder.

Teknikk: Fat over lean. Om du maler mange lag med veldig tykk maling, så vil ikke luften kunne trenge gjennom malingen og tørke den, og vil da resultere i at maleriet krakelering. For å unngå dette er det vanlig å tynne ut de første lagene med maling med white spirit. Dette er et løsemiddel som bryter opp bindemiddelet i oljen og fordamper. Malingen tørker fortere, og gradvis kan mengden med olje økes. Denne teknikken kalles ‘fat over lean’.
Husk at et lag med olje må tørkes før det neste påføres.

Hvilket utstyr trenger man?

Bruk malekniv eller pensler for oljemaling.
Underlag: Papir ment  for oljemaling eller lerret.

Hvor raskt tørker oljemaling?

Tørketiden er svært lang, ca 6-12 måneder.

Kan man blande akryl- og oljemaling?

Ja, hvis man maler over akrylmaling med oljemaling. Det går som regel ikke an å blande olje- og akrylmaling på paletten før man maler, og man bør aldri male med akrylmaling over oljemaling. Grunnen til det er at oljemaling danner et fettlag og er derfor ikke egnet som grunn for akrylfarger.

Hvilken maling skal man velge?

Van Gogh Oljemaling er en verdenskjent oljefarge av meget god kvalitet. Den blir brukt av både nybegynnere, amatører og profesjonelle kunstnere. Uansett teknikk gir den smørlignende malingen et godt resultat. Malingen er enten dekkende, halvdekkende eller transparent. Det muliggjør fine dybdevirkninger i maleriet. De transparente fargene egner seg også godt til lasering. Blandes lett.

Oljefarger med den absolutt beste kunstnerkvaliteten er verdenskjent under navnet Rembrandt. Malingen er et sikkert valg for profesjonelle kunstnere og kvalitetsbevisste amatører.