Publisert

Hva er egentlig en brush pen?

En brush pen (på norsk: en børstepenn, men ordet er ikke like utbredt), er den moderne versjonen av det tradisjonelle «pennen og blekket», som man ofte ser på videoer fra før i tiden. I brush pennen får du altså både pennen og blekket i en pakke, og du trenger ikke fylle på for hver gang du skal bruke den.

Det finnes mange ulike brush pens som passer til forskjellige formål. Penner med såkalt «fast/hard» tupp er lite bevegelige. Dette kan være et godt utgangspunkt hvis du skal ha sin første brush pen. Det krever mindre kontroll for å få en fin strek ved bruk av faste pennetupper, og du bestemmer i større grad nøyaktig hvor blekket blir lagt.

Hvis du er ute etter mer bevegelighet og varierte linjer, vil en myk børste passe bedre. Det krever ofte litt mer øving for å få det resultatet du vil ha med en myk tupp, men til gjengjeld får du flere muligheter for børstestrøk når du lærer deg det.

Fra toppen: Tombow Brush Pen, Copic Marker Sketch, Copic Gasenfude, Caran d’Ache Fibralo Brush Pen

Jo tynnere børste du har, jo mer detaljert kan du jobbe. En bevegelig penn, som for eksempel Tombow’en (øverst på bilde) vil gi deg muligheten til å lage streker i ulike tykkelser. 

De ulike brush pennene har også ulik elastisitet. En tupp som ikke er elastisk vil ha større vanskeligheter med å komme tilbake til sin originale form etter man har brukt den. Den elastiske pennen vil kunne forme seg lettere etter håndbevegelsene dine når du bruker den. Hvis du er avhengig av en penn som vil kunne gi varierte tykkelser og streker, er en elastisk og bevegelig penn absolutt veien å gå.

Fra toppen: Pentel Sign Pen, Tombow Fudenosuke Hard Calligraphy Pen, Tombow Fudenosuke Myk Calligraphy Pen, Pigma Brush

Det finnes utrolig mange ulike brush pens på markedet man kan boltre seg i. Skal man gå for en tykk, tynn, hard eller myk penn? Eller kanskje prøve seg frem med litt av hvert?