For en som nettopp har blitt interessert i bullet journaling kan det nok føles overveldende å se alle de ulike måtene bøkene blir designet på. Du ser hvordan mange dekorerer bøkene med nydelige kunstverk, og har en hel rekke tusjer i ulike farger. Etter å ha lest denne teksten føler du deg forhåpentligvis litt tryggere.
1. Hva er en bullet journal?
En bullet journal er en «planlegger» hvor du fyller inn sidene dine selv. Du kan lage og bruke en bullet journal (ofte forkortet til “BuJo”) til hva du vil, men den opprinnelige meningen med den er å få oversikt og øke produktiviteten. Mennesket bak begrepet «bullet journal», Ryder Carroll, ser på bullet journal-systemet som noe du former selv, etter hva du føler du trenger for å gjøre livet ditt enklere.
Det er ingen som kan fortelle deg at du gjør “BuJo” feil, for det handler om å gjøre det som passer deg. Den kan tilpasses akkurat som du vil. Hvis du hopper over en måned eller to, spiller det ingen rolle. Du skriver alt selv, så det er heller ingen ark som er bortkastet. En bullet journal har ingen regler, og den skal føles fri.
2. Må jeg være flink til å tegne?
Nei, absolutt ikke. Det er utrolig mange flinke mennesker der ute, som rett og slett lager kunst i BuJo’ene sine, men dette er ikke noe man må. Som du ser på bildet ovenfor, så gjør selv Ryder Carroll det veldig enkelt. Det er det som er så fint med dette systemet. Du velger helt selv. Bare se hvor minimalistisk og kult bujochris gjør det!
3. Øvelse gjør mester
Hvis du derimot vil prøve deg på en mer dekorert BuJo er det viktig å huske på at øvelse gjør mester. Det er ikke sånn at alle som nå lager disse nydelige bøkene startet så bra som de er nå. Hvis man ikke har erfaring med kunst og tegning fra før, begynner du nå på scratch. Tenk hvor morsomt det kommer til å være når du ser tilbake på din første bok, og ser hvordan dekorasjonene dine har utviklet seg.
En BuJo skal være noe du har lyst til å drive med, så nyt reisen! Det er vel neppe noen som var så utrolig begeistret over sin aller første side. Du må prøve deg frem.
Du kan også kjøpe en kladdebok/ark, hvor du kan teste ut designene dine før du tegner de inn i boken din. Da kan du teste så mye du vil uten at du bruker opp ark i bullet journalen.
4. Hvor finner jeg inspirasjon?
Hvis du er en av dem som har lyst til å eksperimentere med dekorasjoner og ulike systemer er det flere steder du kan finne inspirasjon.
På Instagram finner du ekstreme mengder med bilder hvis du søker på for eksempel: #bujo og #bulletjournal. Hvis du finner noen brukere som du liker ekstra godt, kan du følge dem, slik at du får de nye bildene deres i feeden din.
Pinterest funker litt på samme måte som Instagram, bare at mange her linker bilder fra andre sider inn til Pinterest. Her finner du bilder fra Instagram, Google, og andre sider.
På YouTube kan du søke på for eksempel «Bullet journal» eller «Plan with me», og du får da se hvordan de ulike menneskene lager oversiktene sine i video. Dette er fint hvis du ser noe du vil teste på Instagram, men ikke skjønner hvordan det skal utføres. Som for eksempel kalligrafi. Da kan du søke på “Calligraphy Tutorial”, og du vil finne skikkelige steg-for-steg guider til hvordan du gjør nettopp dette.
(Bilde tatt fra journalbeanie)
5. Hvilke verktøy bør jeg bruke?
Det eneste du egentlig trenger er noe å skrive på, og noe å skrive med. Det er ingen satte regler her.
Hvis du vil komme i gang fort kan du kjøpe vår Bullet Journal Startpakke som inneholder alt du trenger!
Hvis du er interessert i hva mange BuJo-entusiaster bruker, finner du en liten oversikt her:
– Klassisk blyant, hvis du vil skisse inn ting før du bruker penn over
– Kulepenn
– Fyllepenn
– Markeringstusjer, for å markere tekst eller dekorere
– Viskelær
– Linjal
– Selve notatboken
– Tusjer/blyanter i farge, for tekst eller dekor
– Indexmarkører, for å markere ulike sider i boken
Det er så utrolig mye å velge mellom, både når det kommer til utstyr, men også hvordan du vil ha din bullet journal. Det er bare å hoppe i det, og begynne med prøvingen og feilingen. Lykke til!
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.